Die Grosse Wende!?
w.ravenstein
30-10-2008 - 12:59:42
Twee weken geleden heb ik de hele dag een beetje naar de lucht gekeken. Was een quasi-serieuze opwelling. In de paar dagen daarvoor had ik wat informatie op het net gelezen over 14-10-2008 op de ietwat zweverige site Niburu.nl. Daar staan artikelen en links naar andere websites op van mensen die zich bezig houden met de z.g. 'nieuwe tijd'. Normaal gesproken een onuitputtelijke bron van grappen en brandstof voor de motor van mijn cynisme. Nu was het echter 12 of 13 oktober en ik lees me daar allemaal verhalen van mensen die pretenderen in contact te staan met aliens die zeggen zich met hun 'lichtschip' te zullen tonen aan de wereld op... 14 oktober 2008. Dat was even mooi! Dat ging maar om twee dagen. Dat was nog eens te overzien!

Ik was altijd maar in de veronderstelling dat die magische datum van 21 december 2012 de dag zou zijn van de grote 'spirituele ommekeer', maar dit was natuurlijk veel leuker. Alsof je kaartjes hebt voor een circus dat pas over een jaar in de stad is maar ineens plotseling morgen z'n tent gaat neerzetten. Ik las wat meer en werd heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. De hoop dat de verhalen over de positieve krachten van de 'intergalactische federatie' (ja, je verzint het niet!) toch eens waar mochten zijn, en de vrees dat die wichelroedelopers er naast zouden zitten. Geen vrees dat de buitenaardse levensvorm 'eng' zou zijn of zo, want dat is nog nooit in me opgekomen. Dat kan mijn optimistische aard zijn óf de wetenschap dat ze nooit enger kunnen zijn dan sommigen personen die hier al op aarde rondlopen. Wie zal het zeggen?

In ieder geval was het een spannend gegeven. Altijd leuk als er iets gebeurt of zou kunnen gebeuren. Uiteraard zou ik mezelf niet zijn als ik niet, wellicht tot vervelens toe,  mijn wetenschap zou delen met mijn omgeving. Heb zelfs nog wat mailtjes de deur uit gedaan naar bekenden met wat info over 'de grote dag'. Terugkijkend is dat enigszins opportunistisch, bedenk ik nu. Als het zou gebeuren was ik in al mijn ijdelheid toch maar mooi de boodschapper geweest. Zouden de groene mannetjes niet komen, dan was het gewoon weer een 'leuk verhaal' en was er in ieder geval wat te lachen geweest.

Het was om te beginnen een prachtige, heldere dag. Veel zon en 's avonds zou het volle maan zijn. Dat hadden ze goed gepland, de rakkers! Voor een optimist is dat ook direct een logische aanwijzing. 'Tuurlijk komen ze; kijk maar, het is prachtig weer!'  Vroeg in de middag naar mijn favoriete alcoholverstrekkende gelegenheid gegaan en daar tot een uur of zeven, half acht geweest. Boel bekenden om tegenaan te lullen -ik kom daar vaker- en de running gag was al gauw dat men, gemotiveerd door de alcohol naar buiten liep om naar de lucht te kijken. 'Nee, nog niets!' Door de meesten werd dat moment trouwens gecombineerd met het opsteken van een sigaret, waarbij de hoop werd uitgesproken dat de marsmannetjes als eerste vredesactie het rookverbod zouden opheffen...

Kortom; er hing een jolige sfeer. Zelfs nog met een niet nader te omschrijven persoon naar de Dam gewandeld om daar midden op het plein geconcentreerd naar boven te kijken. Verbazingwekkend hoe snel er dan binnen de kortste keren een hele groep om je heen 'meekijkt'. Dat blijft een leuke grap. Helaas tegelijkertijd redelijk confronterend. Misschien was dat wel de kern van de zaak. Iemand die uit verveling een verhaal de wereld inhelpt over buitenaards contact en hele volksstammen die er achteraan hollen. Dat zou toch wel heel erg jammer zijn want wat zou het leuk zijn als...

Toen ik enigszins aangeschoten thuis kwam, heb ik een telefoongesprek van zo'n twee uur gevoerd. Dat lijkt lang, maar is het niet in alle gevallen. Het ene gesprek is -gelukkig- het andere niet en ik stond niet bepaald in de wacht bij de NUON. Misschien had het nog wel langer geduurd als ik geen bezigheden buitenshuis had gehad. In ieder geval was ik in de gelegenheid geweest wat nuchterder te worden zonder het idee te hebben misbruik te hebben gemaakt van mijn gesprekspartner. Er werd immers geanimeerd teruggesproken.

Ben twee uur weggeweest en toen ik rond twaalf uur thuis kwam had ik een onbestemd gevoel. Op de een of andere manier had ik een soort van verontwaardiging over me die zich volledig richtte op de, jawel, intergalactische federatie. Waar haalden die ruimtewezens de gore lef vandaan om zich niet te laten zien met dat enorme lichtschip van ze!? Honderdduizenden mensen over de hele wereld een beetje op het verkeerde been zetten. Ze hadden zelfs een datum doorgegeven! Zeg dan niet dat je op 14 oktober 2008 tevoorschijn komt. Houd het dan vaag!

Nu moet ik even uitleggen dat ik nooit echt iets met deze materie heb gehad. Ben ervan overtuigd dat er andere beschavingen moeten zijn met al die planeten, maar baseer dat enkel op de wet van de grote getallen. Als er zo oneindig veel gedoe is in die ruimte, kan het toch niet zo zijn dat wij, als mensen, de enige beschaafde levensvorm zijn. Daarbij valt dat 'beschaafd' ook wel mee. Zo goed zijn we nu ook weer niet gelukt. Misschien is mijn opstelling ten opzichte van het hele vraagstuk het beste te omschrijven als agnostisch. Zo viel ik dus in slaap. In een soort roes van oprechte teleurstelling en potsierlijke verontwaardiging.
 
Toen ik de volgende dag wakker werd, heb ik me er wat meer in verdiept. Mede vanwege een nieuwsgierigheid naar de reactie van al die mensen die hun geloofwaardigheid aan die datum hadden verbonden. Moet toch knap lullig zijn voor mensen -en ze zijn er- die er volkomen van overtuigd waren dat er contact zou komen op die veertiende oktober en dat virtueel van de daken hebben geschreeuwd. Ik stuitte op een vloedgolf aan informatie en op de een of andere manier kwam een en ander nogal 'logisch' op me over. Ik schrok van mezelf, want ik ben altijd erg gecharmeerd van harde bewijzen. Ik kan me echter niet aan het gevoel onttrekken dat er toch 'iets' aan de hand is momenteel. Nu vraag ik mezelf in alle ernst af of ik hier alleen in sta, of dat er meer aan de hand is? Worden we bij de neus genomen of zijn we echt op weg naar het eeuwige licht? Vraagtekens, vraagtekens...
Reacties: 9
1
daniel565
30-10-2008 / 16:26:39
Hou er rekening mee dat alles betekenisloos is, dat we overgeleverd zijn aan willekeur. Met hetzelfde gemak dat jij en ik bestaan, kunnen in dit universum hele beschavingen van de meest sublieme wezens uitgeroeid worden door een verdwaalde komeet, of kosmische straling. Er zijn geen antwoorden, alleen vragen.

Of, om het in de woorden te zeggen van een filosoof wiens naam ik vergeten ben en wie gevraagd werd wat het allemaal betekend:

'It don't mean shit'
2
30-10-2008 / 16:51:03
Jahaa, maar om met R.A. Wilson te spreken:

"Something is going on!"
3
30-10-2008 / 18:50:03
Ik geloof dat er wel iets is.
maar wat dat iets is? dat weet ik niet.
misschien is dat iets wel helemaal niets
Dat merk ik dan wel of niet.
misschien bestaat dit wat ik hier type wel niet
en wordt ik nooit wakker uit m'n droom
4
daniel565
30-10-2008 / 20:14:26
Wat bedoel je met geloven dat er iets is? Natuurlijk is er iets, jij bent. Het universum is. Maar we kunnen niet begrijpen dat we zonder reden zijn, da's waar.

Ik vraag me dan af of we geloven we dat er iets hogers is, omdat ons brein misschien niet in staat te functioneren zonder dit geloof? We zijn ook maar een project in uitvoering. Het geloof in god is in iedergeval een aardige manier om dit probleem samen te vatten, het reduceert alleen het mysterie van het bestaan tot het mysterie van het bestaan van god. Maar uiteindelijk is het dezelfde vraag:

Waar komt al die zooi vandaan, het kan toch niet zomaar zonder reden zijn ontstaan?

Traditioneel waren hier 2 antwoorden op. Of het universum heeft altijd bestaan, en dan hoef je je niet af te vragen waarom het is ontstaan. Het is er gewoon. Of het is een dynamisch universum wat sterft en weer tot leven komt. De big bang is daarbij de geboorte van het nieuwe universum, soort bevruchting, en gaat wellicht vooraf aan de dood van het oude universum. Dat oude universum zou als ik het goed begrepen heb door zwaartekracht in elkaar geklapt zijn. In zekere zin betekend dit ook dat het universum, of tenminste het bestaan, eeuwig is.

Gelukkig mogen we tegenwoordig rekening houden met een derde mogelijkheid, namelijk dat dit universum, het bestaan, eenmalig en uniek is. De zon zal sterven, de aarde zal sterven, dit sterrenstelsel zal sterven etc.

Hiervoor -pakweg 20 miljard jaar- heeft wellicht wel iets bestaan, maar dit universum zal sterven en nooit meer tot leven komen. Mij lijkt dat fascinerend want in zekere zin betekend dit een einde aan de oneindigheid. Over -ik noem maar wat- 100 miljard jaar zal dit een koud, dood, opgebrand universum zijn en over een oneindige hoeveelheid jaren nog steeds. Het houdt dus een keer echt definitief op, er komt geen wedergeboorte -wat overigens ook overeenkomt met onze persoonlijke ervaring in dit leven. Maar goed, als het dus eenmalig is, als dit zich steeds sneller uitbreidende universum nooit meer tot een big bang zal leiden, maar enkel tot een koud en opgebrand universum zonder leven en licht, dan wordt de vraag 'waarom' nóg spannender.

Overigens wijs ik het van de hand dat de big bang een vorm van creatio ex nihilo was. Want als alle materie uit het universum zomaar spontaan en wel ter grote van een speldeknop is ontstaan, kan niemand mij garanderen dat ik morgen niet wakker word met een big bang in m'n neus.
5
30-10-2008 / 21:53:38
Zijn we een onderdeel van een groter geheel? Een samenhang die wij niet kunnen overzien? Misschien zijn wij wel de nakomelingen van een "alien/god(in)/whatever en zijn we dat gewoon vergeten als gevolg van een genetisch defect dat gerepareerd moet worden.

In Netwerk (maart 2007) was er aandacht voor nieuw wetenschappelijk onderzoek naar de werking van onze genen, die een geheugen lijken te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere de Britse geneticus Marcus Pembrey. Gebeurtenissen uit het verleden van onze voorouders, zoals bijvoorbeeld een ramp of hongersnood, worden volgens hem opgeslagen in onze genen. De gevolgen van deze gebeurtenissen zouden daardoor generaties lang worden meegedragen.

In 2003 was na 13 jaar onderzoek het menselijk genoom, de genetische blauwdruk van de mens, in kaart gebracht. Het idee achter dit project was om een beter inzicht te krijgen hoe genen werken en om ziektes als kanker, diabetes en Alzheimer te genezen. Al snel bleek dat het moeilijk was om de genetische bestanddelen van ziektes te vinden. Het is niet zo dat één bepaald gen een ziekte veroorzaakt, vaak ligt het een stuk gecompliceerder en spelen meerdere genen een rol. Bovendien zijn er ziektes en afwijkingen die zich ontwikkelden op een manier die niet goed begrepen worden. Zo is er een zeldzame genetische afwijking waarbij een deel van het vijftiende chromosoom, de drager van genetische informatie, mist. Als het defect in chromosoom 15 van de vader is geërfd, ontwikkelt het kind het Prader-Willi syndroom. Maar komt het defecte chromosoom van de moeder, dan lijdt het kind aan het Angelman syndroom. Blijkbaar “onthouden” genen waar ze
vandaan komen; van de vader of de moeder.


Verder is ontdekt dat het er niet alleen om gaat welke genen je erft en van wie, maar ook of ze “aan” staan of “uit”. Genen werken als een soort schakelaars. Welke genen actief zijn en welke niet, bepalen de eigenschappen van een cel. Of genen “aan” of “uit” staan heet epigenese. Verder is ontdekt dat ingrijpende gebeurtenissen bepaalde genen “aan” of juist “uit” kunnen zetten. Sommige wetenschappers, zoals geneticus Marcus Pembrey, stellen dat ingrijpende gebeurtenissen zelfs invloed kunnen hebben op de genen van latere generaties.

Ik ben wel gek op schotels maar dan doel ik op meer op de caffeïne die zich in het kopje erboven bevind.
Ik ben meer een pragmaticus en leef met de gedachte één keer leven één keer dood.

The "Big Bang" moet je gewoon zien als een orgasme dat lijdt tot nieuw leven, dan snap ik het allemaal weer heerlijk al die endorfine...
6
Theo Ichtus
31-10-2008 / 17:05:38
Het zal m'n beperkte denkraam zijn, maar ik heb er zowel moeite mee om het heelal als oneindig voor te stellen als dat ik een eindig heelal niet echt goed gefocust voor het geestesoog krijg.

Maar als ik moet gokken, dan loop ik nooit met de processies mee die zich onder het mij oproepen tot bekering wegens het nakende einde der tijden met karwatsen op de rug slaan, of de aliens nou gisteren kwamen, een rechtstreekse link met de scientologen en L. Ron Hubbard hebben of nog tot 2012 wachten met het aangekondigde "Star Wars / Arthur Dent" - momentje.

Maar anderszins, wanneer God/Allah/Jahweh/Krisjna het rondom mij bestaande en door mij waargenomene als fundamenteel voor mij onbegrijpelijk hebben bedoeld dan lukt dat aardig, tot dusver.

Een eindige planeet vind ik inmiddels natuurlijk WEL voorstelbaar - maar het is wel een tamelijk grote, dus of de mensheid 'm kapot kan krijgen wanneer dat serieus geprobeerd zou worden? Ik betwijfel het. En het correct voorspellen van het fenomeen heeft inmiddels zo'n deplorabele staat van dienst dat elke verstandige pokeraar steevast gokt dat het ook deze keer weer niet zal gebeuren, hoe overtuigend het verhaal ook klinkt.

Voor de rest kan ik me dus wel van alles voorstellen...
7
daniel565
05-11-2008 / 16:48:25
Theo

Ok, stel je voor dat het universum zo groot is als licht heeft kunnen reizen sinds de big bang. Dat is de omvang van het universum, dus niet oneindig en ook de hoeveelheid brandstof in dit universum heeft een limiet. Ok, wat is dan de ruimte waar het universum zich in uitbreid? Die is er niet! Zou je aan de rand van het universum staan en een stap nemen, dan zou de ruimte en tijd zich met die ene stap uitbreiden. Daarbuiten is er niets.

Geen bestaan, geen tijd, en geen ruimte. Toen de big bang plaats vond, was buiten dat ene speldeknopje waar alle materie van het universum zich in bevond ook niets. Althans dat vertellen wetenschappers mij op zondag middag wanneer ik een of andere documentaire bekijk. Ik begrijp dat het moeilijk is je daar een voorstelling van te maken (van het niets, niet wat ik op zondag middag doe (wat eerlijk gezegd eigenlijk ook heel vaak niets is...hm)). Maar dat hoeft ook niet. Antwoorden zijn niet belangrijk, vragen wel.

En de vraag is, wat heeft al die materie doen ontstaan en hoe kan het dat als alle materie is samengepropt op een punt daar op een bepaald moment een verandering plaats vind? Een explosie/expansie? Hoe is dat mogelijk? Hoe kun je een big bang hebben zonder een big banger? Want als die piepkleine bol met alle materie uit het universum ook maar een fractie van een moment stabiel bleef, wat bracht dan de verandering te weeg? Daarbuiten was namelijk niets om die verandering teweeg te brengen. En nogmaals, waar komt al dat spul überhaupt vandaan?

In essentie verschilt die verwondering niet met het geloof in God. De gelovige vat het het mysterie van het bestaan samen in de figuur God. De vraag waar de big bang vandaan komt, is identiek aan de vraag waar God vandaan komt. Alleen verplaatst zich de vraag een beetje. Zo heb je bijvoorbeeld in de kabbalah de notie dat omdat God oneindig is, en dus alles bevat, God zijn eigen oneindigheid moest beperken (hoe kan dat??) om ruimte te maken voor de schepping. Ik vind dat vergelijkbaar met het mysterie wat de big bang in gang heeft gezet. Wetenschappelijk bewijst het natuurlijk niets, maar filosofisch zijn er wel overeenkomsten.

Vind ik.

Overigens vind ik het idee van Frankpr dat de big bang een soort van bevruchting is, erg mooi.

Seks verklaart dus weer eens alles! En ook dat is niet zo gek, waar komt leven vandaan? Uit de baarmoeder. Ik vind weinig vormen zo mooi als de heupen van een vrouw en vraag me af of dit misschien ook komt omdat die vorm een soort van oneindigheid representeerd. Immers komt daar al het (menselijk) leven vandaan.
8
Piet
07-11-2008 / 13:41:06
Daniel, ben je ook zo dol op - pakweg - chimpanseeheupen? Vissedijen? Want daar komt nog veel meer leven vandaan.

't Is gezond dat je van seks houdt, maar dat geeft het nog geen kosmische betekenis.
9
daniel565
14-11-2008 / 13:01:40
Ik word helaas (?) door mijn mens-zijn beperkt tot vrouwen van de menselijke soort. Dat is best lastig, soms denk ik wel eens dat het leven een stuk aangenamer zou zijn als ik mij seksueel aangetrokken voelde tot meubels, zuivelproducten of radiouitzendingen.

 
REACTIES
Sabian: Ik moest naar je webstek van Malle Pietje, ik ben hier al eeuwen niet geweest en zag ineens een nieu...
alidas: mooi hoor
ada: ik neem mijn petje af voor de Molukkers die durven er tenminste wat aan te doen die zijn niet ban...
test: test
Lagonda: En? Beviel het?
Herman: Ik hoop binnenkort weer een nieuw schrijfsel van je tegemoet te mogen zien, Lagonda. Ondertussen heb...
appliances repair: Leuk! Ik wilde reageren. Ik heb echt hield van je post. Blijf op het grote werk....
Lagonda: Nou, mijn medicatie slaat goed aan. Binnenkort mag ik weer schrijven, zegt de dokter :)...